DE LEESMUUR (2003), Peterseliesteeg.


Dit 14-delig kunstwerk van de hand van kunstenaar Pierre Dujardin werd onthuld op 9 augustus 2003 ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van het Leesgezelschap.

Pierre Dujardin, geboren te Hasselt in 1948, is arts en kunstenaar. Hij volgde schilderen en beeldhouwen aan de Stedelijke Academie van Hasselt. Zijn beelden zijn opgebouwd uit verscheidene materialen: polyester, glasvezel en harsen, stof, hout, papier, karton, gips, metaal, keramiek, zink en verscheidene afvalmaterialen. Hij maakt ook deel uit van het Belgisch-Nederlandse beeldhouwers collectief "Via-08", dat deelneemt aan land-art-projecten. Hij werkt zowel figuratief als abstract en kenmerkend is zijn rijk coloriet.

In 2003 bestond het Koninklijk Leesgezelschap van Hasselt 110 jaar en ter die gelegenheid schonk de vereniging een blijvend aandenken aan de stad "de Leesmuur". Het initiatief kwam van het toenmalige bestuur met als voorzitter Luc Dessers en zijn 2 commissarissen Marcel Bernaerts en Peter Martens.

De "leesmuur" leest als een leesboek met pagina's en die de geschiedenis en het wezen van de vereniging uitbeeldt.

Al de elementen zijn vierkant (40 op 40 cm) met een diepte van 15 cm, waarbij gebruik gemaakt is van diverse materialen (o.a. veel afvalmateriaal): ijzer, zink, latexrubber, polyester, plexieglas, glas, terracotta, acrylverf, alkydverf, hout, boeken, enz.

Komende vanaf de Havermarkt zijn er 8 objecten op één rij naast mekaar aan de rechterzijde, en 6 objecten in 2 rijen van 3 boven mekaar aan de linkerzijde.

Rechterzijde (vlnr) met een verwijzing naar het "heden":

Object 1: gedicht van Herman de Coninck, een van onze beste hedendaagse dichters. Acryl op hardboard, overdekt met latexrubber.

De kunstenaar: "Het gedicht dat ik hiervoor uitkoos en waarvoor ik toelating kreeg van Kristien Hemmerechts, is toevallig een van haar lievelingsgedichten, en werd door Herman de Coninck geschreven toen hij 19 jaar was".

Object 2: decoratief element in gegalvaniseerde zinkstrips.

Object 3: plaatijzeren open doos, waarin een gele houten bol (alkyd-verf) hangt. Zwart (de doos) en geel wijzen op het Vlaamse karakter van onze vereniging. Het bolletje hangt en beweegt ook als een slinger… des tijds.

Object 4: plexieglas-box, voor een deel gevuld met borrelglaasjes, eerder verwijzend naar Hasselt als jeneverstad, dan naar de leesgezellen die graag een borreltje drinken.

Object 5: decoratief element: zink en roest.

Object 6: doos in roostervormig laswerk, opgevuld met exact 100 terracotta-beeldjes, die alle 100 verschillend zijn, gemaakt uit 3 kleisoorten, en verwijzend naar de "100 leden" van het Leesgezelschap, een magisch getal.

Object 7: paneel met houten blokjes, waarvan 2 blokjes geschilderd zijn in de kleuren van de Stad Hasselt: groen en wit (Alkyd-verf). Afvalhout.

Object 8: geroest plaatijzer, met onderaan de naam van de kunstenaar en het jaartal 2003.


Linkerzijde (vlnr, eerst de bovenste laag) met verwijzing naar het "verleden"

Object 9: terracottaplaat met de naam, geboorte- en sterfdatum van onze stichter: Eugeen Leën, 1862-1932.

Object 10: plaatijzeren open doos, waarin zich 4 boeken bevinden met linnen kaft. Symboliseert de binding van het Leesgezelschap met boeken, lezen, enz.

Object 11: decoratief element: geroest plaatijzer.

Object 12: kooi in gelaste ijzeren staafjes, verwijzend naar de numerus clausus van onze vereniging met een maximum van 100 leden. Men moet voorgedragen worden door 3 peters om lid te worden.

Object 13: "1893", het stichtingsjaar van het LGS, acryl op hardboard, overdekt met latexrubber.

Object 14: minnedicht van Hendrik van Veldeke (14de of 13de eeuw?) Acryl op hardboard, overdekt met polyester.