STREET ART "OOGHOEK 125" (2018)

BNP Paribas - hoek de Schiervellaan - Ridder Portmansstraat

Dit werk van de Luikse kunstenaar Julien Crevaels, artistennaam "Novadead", werd onthuld op dinsdag 19 juni 2018 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Leesgezelschap.

Het is een initiatief van het jaarbestuur 2017-2018 o.l.v. voorzitter Jo Kenis en de commissarissen Jan Stinissen en Dimitri Droshout, in samenwerking met de Stichting der Limburgse Bijdragen o.l.v. voorzitter Marc Spaas, en bestuursleden Bart Gruyters en Jan Papy.

De kunstenaar over dit werk:

"Een compositie van jeneverbessen,
vlinders die zich tegoed doen aan de bessen,
op de achtergrond tegels en structuren die lonken naar de architectuur van het bankgebouw
en die zorgen voor de integratie van het werk in de omgeving,
ogen kijken in het rond,
dit alles gegoten in een abstract geheel,
met kleuren ge´nspireerd op deze van de stad Hasselt en van Vlaanderen"Kunstenaar Julien Crevaels is een bekend Belgisch-Congolese grafitti-kunstenaar, geboren in Mbandaka in 1977, nu woonachtig te Luik.

Hij is een autodidact die zijn inspiratie haalt uit strips, zijn fascinatie voor de kosmos en de wetten van het universum, maar ook sterk be´nvloed is door oude Afrikaanse tradities van de Dogon- en Mongo-stammen (zijn roots).

Zijn werk is een kruising tussen figuratief en abstract, zoals een moza´ek, een illusie van glas in lood, dus statisch, gekristalliseerd, gefragmenteerd. Andere kenmerken zijn anderzijds beweging, snelheid, energie, dynamiek en vervorming van geometrische vormen.
De snelheid wordt weergegeven door geweldig contrasterend licht, waarbij gebruik gemaakt wordt van fluorescerende en fosforescerende kleuren.
Nova Dead brengt het leven van zijn schilderij tot leven door constant vibraties zichtbaar te maken, die het onderwerp aan zijn omgeving binden.