Arnold IV, graaf van Loon (1983), Fruitmarkt

Dit bronzen beeld, een creatie van de Hasseltse kunstenaar Marc Cox, werd onthuld op 13 maart 1993 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Leesgezelschap.

Marc Cox werd geboren in Stevoort in 1944 als zoon van kunstenaar Pierre Cox. Hij trad in de voetsporen van zijn vader. Zo studeerde hij onder meer monumentale keramiek aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt. Hij doceert aan de Hogere Afdeling van datzelfde instituut modeltekenen en compositie. Aan de Stedelijke Academie in Hasselt is hij als leraar vormgeving verbonden aan het atelier Keramiek. Daarenboven is hij lid van de Belgische Nationale Raad voor Plastische Kunsten. Hij trouwde met keramiste Miet Schreurs. Marc Cox creŽerde naast beeld- en wandkeramiek en tekenkunst ook beeldhouwwerk, toegepaste grafiek, polyesterreliŽfs, muurschilderingen, industriŽle vormgeving, een kortfilm en videoacts. Andere beelden van Marc Cox in Hasselt zijn het bronzen beeldenpaar 'Hendrik en Katrien' op de Hasseltse Grote Markt en 'De Piot' aan de Maastrichterstraat.

Arnold IV, graaf van Loon, is een belangrijke figuur in de geschiedenis van de stad Hasselt. Hij was de opvolger van zijn broer Lodewijk III. Zijn regering, 46 jaar lang, is de langste uit de geschiedenis van het graafschap. In 1232 verleende hij de stad Hasselt een vrijheidscharter (stadsrechten) met dezelfde rechten en voordelen als Luik.

Om zich met recht en rede een 'Stad' te mogen noemen, moest een nederzetting aan ten minste twee essentiŽle voorwaarden voldoen: er moest een 'markt' zijn en er moesten beschermende 'stadsmuren' zijn.

Het temperamentvolle paard met zijn fiere ruiter is ontworpen naar het model van de middeleeuwse ridders uit het midden van de 13de eeuw. Zij waren niet altijd de geromantiseerde 'Nobele Heren' over wiens edelmoedige daden men vertelde, maar eerder vecht grage kerels die elkaar niet alleen in georganiseerde tornooien te lijf gingen.

In de holte van de sokkel bevindt zich een oorkonde met de namen van al de leesgezellen die in 1993 lid waren.

Bron: Hasel & Standbeelden.be